Mietintöjä rotuunotosta

Infoa tietämättömille:
Rotuunotto tarkoittaa sitä, että tiettyihin rotuihin voidaan ottaa rekisteröimätön saman rodun koira PEVISA'n määräysten sekä muiden kriteerien perusteella.


Kuulemani perusteella on tehty myös kahden eri rodun välisiä rotuunottoja, aivan tarkoituksella. En ole aivan 100% varma, onko Suomessa tehty yhtäkään.

Asia on kuitenkin se, että olen ajatellut kysyväni suoraan Kennelliitolta, että pystytäänkö tekemään rotuunotto Laikalle.

Laika on ainakin tähän mennessä vaikuttanut (ja näyttänyt) lajityypilliseltä siperianhuskylta. Siinä ei ole kuin sen 6,25% alaskanmalamuuttia, emä on täysin huskyn näköinen ja pennut olivat myös huskyn näköisiä (lukuunottamatta Akua, jolla on malamuuttimainen pää). Laika kuitenkin on osittain tästä suvusta karannut jälkeläinen, jota on sitten jatkettu teettämällä siperianhuskylla ja mixillä pentuja. Laika itse oli vahinkopentu.

Prosessista tulisi kuitenkin hyvin pitkä, vaikea ja mahdollisesti myös kallis. Varsinkin jos Laikaa ei hyväksyttäisi.


Rotuunottoja ei kyllä ole otettu siperianhuskylle ainakaan hetkeen. Sillä on jo niin laaja geenipooli ettei ole ollut tarvetta tehdä rotuunottoja. Veikkaisin. Mutta aina pystyy asiasta kysymään, itse aion sen tehdä ennemmin tai myöhemmin. Viimeistään silloin kun Laika on kuuden kuukauden ikäinen ja kasvanut korkeutensa täysiin mittoihin.

Itse aluksi mietein tätä vaihtoehtoa Sakkenkin kanssa, mutta tajusin sen olevan niin sekarotuisen näköinen ettei siitä ainakaan tulisi mitään, vaikka kaunis koira onkin. Parin sukupolven päästä saattaisi olla asia toinen, mutta en kyllä ryhdy siihen. Ellei mieli sitten muutu. Todennäköisesti ei.

Rotuunotto siperianhusky-alaskanmalamuuttimixille olisi sinänsä suht järkevä, koska molemmat ovat saman tyyppisiä rotuja ja geenivaihtelu tulisi sitten sieltä malamuutista, joka on syntynyt aivan toisella puolella maapalloa kuin siperianhusky. Huskyjen suosio on muutenkin räjähtämäisillään, joten niitä tulee teettyä yhä enemmän ja enemmän. Ja sitä mukaan tulee tehtyä lähisukulaisten kanssa pentuja, ja se ei ikinä ole hyvä. Sillä tavalla siperianhusky tulee sairaaksi roduksi, ja tähän mennessä se on ollut yksi terveimmistä roduista.


Täytyy tosiaan miettiä tätä vielä pitkään ja hartaasti. Olisihan se mahdollisuus aina olemassa, ja todella hieno sellainen. Mutta sitä tulee aina mietittyä, täyttääkö koira ne kriteerit. Ja jos ei, koko prosessi on ollut täysin turha.

Entäs, mikä on teidän mielipiteenne rotuunotosta? Puolesta vai vastaan? Ja syy, miksi.

2 kommenttia:

  1. Mä oon käsittänyt, että rodunottoja tapahtuu vain tietyillä roduilla, joiden rekisteri on ns. avoin. Tällaisia rotuja ovat kapean geenipoolin omaavat sekä jotkut hyvin vanhat rodut. Rotuunotot kuitenkin KÄSITTÄÄKSENI tapahtuvat vain rodun kotimaassa. En millään usko, että Suomen Kennelliitolla olisi valtuuksia ottaa huskyjen rekisteriin uusia koiria tuosta noin vaan. Varma en kuitenkaan ole asiasta, joten aina kannattaa kysyä!

    Ps. Malamuutti ja husky eivät muuten ole syntyneet eri puolilla maapalloa. Venäjältä (Siperiasta) Alaskaan on meritietä vain noin 85 km. Asiallahan ei mitään väliä tämän rotuunoton osalta ole, mutta nauratti vaan lipsahduksesi. Eri puolilla maapalloahan ne näyttävät olevan, kun kartasta katsoo, mutta täytyy muistaa, että maapallo on pyöreä. Venäjä ja Yhdysvallat (Alaska) ovat naapurimaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä hetkellä rotuunotto on mm. valkoisella paimenkoiralla sekä bordercolliella, Kennelliiton mukaan. Lapinporokoiralla on ollut myös jo pidemmän aikaa, ellei sitten aina, ns. avoin rekisteri. Rotuunotosta muutenkin löytyy niin vähän tietoa, etten itsekään ihan täysin ole varma asioista. Sen kuitenkin olen käsittänyt, että niitä voidaan tehdä aivan missä maassa tahansa, jos kuitenkin rodun kriteerit täyttyvät. Britanniassa oli tehty aikoinaan dalmatialaisen sekä pointterin kesken pentue, joiden pennut rekisteröitiin puhtaiksi dalmatialaisiksi. Ja dalmis ei ole Brittiläinen koirarotu. Eikä yllä olevista roduista ole kuin yksi Suomalainen. Mutta niin kuin tekstissä kerroinkin, pitää kysyä asiasta. :)

      Tämä on totta. En ite toisinaan usko että koko rotu on syntynyt vain itäisessä Siperiassa, josta tuon kilometrimäärän varmasti heitit. Jos miettii vaikka missä kohtaa on Alaskan sekä Venäjän keskikohdat. Siksi ajattelen, että ne ovat toisella puolella maapalloa, vaikka oikeasti ovat molemmat samalla pallonpuoliskolla. Kaukana ovat silti toisistaan.

      Poista